UAC Nedir, ve Neden Kapatmamalısınız.
UAC Nedir, ve Neden Kapatmamalısınız. by 21st November 2016

UAC Nedir ? Windows Vista piyasaya çıktığında, en çok eleştirilen ve yanlış anlaşılan özellik Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) idi. Güvenlik için çok önemli olmasına rağmen birçok kişi bunu devre dışı bırakmayı ve sistemlerini olası güvenlik sorunlarına maruz bırakmayı seçti. Bu özellik, Windows 7 ve Windows 8‘de geliştirilmiş ve işletim sisteminin güvenliğine çok fazla şey katmış olsa da, birçok kullanıcı halen devre dışı bırakmayı seçmektedir. Bu nedenle, bu makalede, bu özelliğin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve etkinliğini korumanın faydalarını açıklamak istiyorum.

Windows’da Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC Nedir)?

UAC, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 10‘in bilgisayarınızdaki yetkisiz değişiklikleri önlemeye yardımcı olan bir güvenlik özelliğidir. Bu değişiklikler, uygulamalar, virüsler veya diğer kullanıcılar tarafından başlatılabilir. Kullanıcı Hesabı Denetimi, bu değişikliklerin yalnızca yöneticinin onayıyla yapılmasını sağlar. Değişiklikler yönetici tarafından onaylanmazsa yürütülmez ve Windows değişmez. Sanki hiçbir şey olmamış gibi. :)

Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC Nedir) Nasıl Çalışır?

Windows’un modern sürümlerinde, uygulamalar varsayılan olarak herhangi bir yönetimsel izin olmadan çalıştırılır. Normal bir kullanıcı hesabının sahip olduğu aynı izinlere sahiptirler: işletim sisteminde, sistem dosyalarında veya makinenin kayıt defteri ayarlarında herhangi bir değişiklik yapamazlar. Ayrıca, diğer kullanıcı hesaplarına ait olan herhangi bir şeyi değiştiremezler. Uygulamalar yalnızca kendi dosyalarını ve kayıt defteri ayarlarını değiştirebilir.

Bir uygulama gibi bir sistem değişikliği yapmak istediğinde: diğer kullanıcıları etkileyen değişiklikler, sistem dosyalarının ve klasörlerin değiştirilmesi, yeni yazılım yüklenmesi için UAC istemi ile izin istenir.

Windows 7’de UAC istemleri aşağıdakine benzer.

 

uac-win-7

 

Windows 8’de UAC istemleri aşağıdakine benzer.

 

kullanıcı hesap denetimi kaldırma ayarları

Kullanıcı Hayır’ı tıklarsa, değişiklik gerçekleştirilmez. Kullanıcı Evet’i tıklarsa, uygulama yönetimsel izinleri alır ve sistemin gerektirdiği değişiklikleri yapabilir. Bu izinler yalnızca uygulama çalışmayı durdurana veya kullanıcı tarafından kapatılana kadar verilir.

Hangi Değişiklikler Windows’da Yönetimsel Ayrıcalık Gerektirir?

Yönetimsel ayrıcalıklara ihtiyaç duyan birçok değişiklik vardır ve UAC’ın nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak, bir UAC isteminin görünmesine ve izin isteyebilmesine neden olabilirler. Bunlar şunlardır:

  • Bir uygulamayı yönetici olarak çalıştırma
  • Sistem genelindeki ayarları veya Windows veya Program Files klasöründeki dosyalardaki değişiklikler
  • Sürücüleri ve uygulamaları yükleme ve kaldırma
  • ActiveX denetimlerini yükleme
  • Ayarları Windows Güvenlik Duvarı’na değiştirme
  • UAC ayarlarını değiştirme
  • Windows Update’i Yapılandırma
  • Kullanıcı hesapları ekleme veya kaldırma
  • Bir kullanıcının hesap türünü değiştirme
  • Ebeveyn Denetimleri veya Aile Güvenliği Yapılandırması
  • Görev Zamanlayıcıyı Çalıştırma
  • Yedeklenmiş sistem dosyalarını geri yükleme
  • Başka bir kullanıcının klasörlerini ve dosyalarını görüntüleme veya değiştirme
  • Sistem tarih ve saatini değiştirme

Windows’da UAC Seviyeleri Arasında Farklılık Nedir?

Windows Vista’nın aksine, yalnızca iki seçeneğiniz vardır: UAC Açık veya Kapalı, Windows 7 ve Windows 8’de dört düzey arasından seçim yapabilirsiniz. Aralarındaki farklar şunlardır:

  • Her zaman bildirin – bu seviyede, uygulamalar ve kullanıcılar değişiklik yapmadan önce yönetimsel izinler konusunda bilgilendirilirsiniz. Bir UAC istemi görüntülendiğinde, masaüstü aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi soluklaşır. Bilgisayarda başka bir şey yapmadan önce Evet veya Hayır’ı seçmelisiniz. Güvenlik Etkisi: Bu en güvenli ayardır ve en can sıkıcı olanıdır. Windows Vista’dan UAC uygulamasını beğenmediyseniz, bu seviyeyi beğenmeyeceksiniz.
  • Bana yalnızca programlar / uygulamalar bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştığında bunu bildirin – bu varsayılan seviye ve UAC, yalnızca programlar yönetim izinleri gerektiren değişiklikler yapmadan önce sizi uyarır. Windows’da el ile değişiklikler yaparsanız UAC istemi görüntülenmez. Bu seviye daha az can sıkıcıdır çünkü kullanıcıyı sistemde değişiklik yapmaya zorlamaz, yalnızca bir uygulama değişikliği yapmak isteyip istemediğini sorar. Bir UAC istemi gösterildiğinde, masaüstü soluk hale gelir ve bilgisayarınızda başka herhangi bir şey yapmadan önce Evet veya Hayır’ı seçmeniz gerekir. Güvenlik Etkisi: Bir kullanıcı tarafından yapılan tuş vuruşlarını veya fare hareketlerini taklit etmek ve Windows ayarlarını değiştirmek için kötü amaçlı programlar oluşturulabileceğinden, bu ilk ayara göre daha az güvenlidir. Ancak, iyi bir güvenlik çözümü kullanıyorsanız, bu senaryolar ortaya çıkmayacaktır.
  • Bana yalnızca programların / uygulamaların bilgisayarımda değişiklik yapmaya çalıştıklarında (masaüstümü karartmamaya çalıştıklarında) haber verin – bu seviye, UAC istemi görüntülendiğinde masaüstü soluk görünmemesi ve diğer programlar Ona müdahale edebiliyorlar. Güvenlik Etkisi: Bu düzey, kötü amaçlı programların UAC komut istemine müdahale eden tuş vuruşlarını veya fare hareketlerini taklit etmesini kolaylaştırdığı için daha az güvenlidir.
  • Hiçbir zaman bildirim – Bu seviyede, UAC kapalıdır ve yetkisiz sistem değişikliklerine karşı koruma sağlamamaktadır. Güvenlik Etkisi: iyi bir güvenlik çözümünüz yoksa, bilgisayarınızla ilgili güvenlik sorunları yaşamanız muhtemeldir. UAC kapalıyken, kötü amaçlı programların bilgisayarınıza bulaşmasını ve kontrolü ele geçirmesi çok daha kolaydır.

Herşeyi göze alıp siz yinede ayarlarınızı değiştirmek istiyorsanız. Kullanıcı Hesabı Denetimini Kapatmak konulu makalemize gözatabilirsiniz.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Korsan Yazılım • Virüs Temizleyip Kaldırın • 3 Mükemmel Program | Sistem Optima - […] bu kötü amaçlı yazılımları – virüsleri temizlemek istiyorsanız, daha önce Ask.com – Ask Toolbar Temizleme ( Kaldırma Rehberi )…

Submit a Comment